Horsthuis is een man met een enorm oeuvre, maar zijn werk bleef altijd onderbelicht. Zonder het te weten heeft bijna elke Nederlander wel eens wat van zijn werk gezien. Het gaat om illustraties in boeken en tijdschriften en op tekeningen en platen. Hij illustreerde honderden boeken, maakte 1200 boekomslagen, maakte striptekeningen voor kranten en tijdschriften, maakte schitterende historische prenten, politieke tekeningen, schoolplaten en nog veel meer. Ben Horsthuis werd in 1918 geboren in Oud- Ootmarsum. Hij vertrok in de jaren veertig naar Pijnacker waar hij in 1998 op 80-jarige leeftijd overleed.

Waar illustrator Horsthuis in Pijnacker de nodige bekendheid genoot, is dat in zijn geboorteplaats veel minder het geval. Reden voor het Schoolmuseum Ootmarsum om zijn werk tot leven te brengen in een uitgebreide expositie, die deels ook in de beide kerken van Ootmarsum, te bewonderen is. Daar is de complete collectie van zijn bijbelplaten te bezichtigen.

Naast deze expositie is het Schoolmuseum Ootmarsum zelf natuurlijk ook een bezoek waard. Het museum is gevestigd in een tweetal Rijksmonumenten en in diverse vertrekken is de ontwikkeling van het onderwijs door de eeuwen te zien.

Er is een unieke collectie van schoolplaten, wandplaten, antieke boeken, leesplankjes en gebruiksvoorwerpen. Door in de schoolbankjes te gaan zitten beleeft de bezoeker de schooltijd opnieuw. De oude schoolhistorie komt weer tot leven, vooral ook de ingerichte klasjes van 1662, de dertiger en zestiger jaren. Voor elke bezoeker is het museum steeds weer een feest der herkenning.

Dit is zeker het geval als men in het 17e eeuwse lokaal met een groep les krijgt.

Het Schoolmuseum Ootmarsum is elke dag van de week geopend. U kunt het museum bereiken via de website www.educatorium.nl, telefonisch via het nummer 0541-293129 en per mail info@educatorium.nl